Heb ik urticaria?

Indien u licht jeukerige gezwollen rode plekken waarneemt op de huid is de kans vrij groot dat het om urticaria gaat (Wat is urticaria). Bij beperkte urticaria kan u even afwachten, vaak gaat de uitslag snel weer over. Houden de symptomen aan of bij twijfel, zoek altijd professionele medische hulp bij uw huisarts of dermatoloog voor een volledige diagnose.

Ga na of u zelf een oorzaak van de urticaria kan vaststellen vb. heeft u netelroos gekregen na gebruik van een medicijn of na het eten van een bepaald gerecht?  Deel dit zeker mee aan de arts.

Neem zeker contact met een arts indien:

De netelroos na drie weken nog niet verdwenen is

Indien uw krabletseltjes heeft en deze ontstoken raken.

Zoek zo snel mogelijk medische hulp indien:

Uw lippen en oogleden opzwellen (agio oedeem).

U moeilijkheden heeft met ademhaling (mogelijk astma).

De jeuk erger wordt en de uitslag zich verder over het lichaam blijft verspreiden.

urticaria hand

Op zoek naar de oorzaak?

Samen met de hulp van de arts of specialist kan je op zoek gaan naar de oorzaken van je urticaria.  Het zoeken naar de oorzaken en de eliminatie hiervan maken deel uit van de behandeling. Geef daarom zo veel mogelijk relevante informatie aan de arts i.v.m. medicatie, voedselinname, andere ziektebeelden enz. Afhankelijk van de soort urticaria zal de behandelende arts verschillende testen uitvoeren. Dit kunnen allergietesten, bloedanalyse, inspanningstesten en andere zijn.

Om oorzaken te elimineren kan ook gevraagd worden om uw dieet aan te passen. Indien u medicatie gebruikt kan men eventueel uw geneesmiddelengebruik al dan niet tijdelijk aanpassen.