Hoe behandelen

Urticaria zal men altijd behandelen naar gelang het type men via een diagnose kan vaststellen. Stress, alcohol en hitte (zweet) kunnen de uitslag en de jeuk erger maken. Het is dus belangrijk deze zo veel mogelijk te vermijden. Probeer ook zeker het krabben te vermijden. Dit kan niet alleen de netelroos erger maken, maar ook wondjes veroorzaken die kunnen infecteren.

 

Eliminatie uitlokkende factoren: urticaria onderzoek

De behandelende arts zal op zoek gaan naar de uitlokkende factoren van uw urticaria.

Het wegnemen van deze uitlokkende prikkels zal al snel het urticaria probleem volledig wegnemen

De oorzaken van urticaria kunnen heel verschillend zijn, van allergie, infectie tot geneesmiddelengebruik. Zie soorten urticaria voor meer informatie over deze uitlokkende factoren (link naar soorten).

 

Behandeling met medicijnen

Vaak is er geen duidelijk oorzakelijk verband vast te stellen of zijn de symptomen zo ernstig dat medicijnen noodzakelijk zijn.

De meest gebruikte medicatie voor urticaria zijn de antihistaminica. Dit zijn dezelfde geneesmiddelen die men gebruikt bij de behandeling van allergie. Een nadeel van deze medicatie is dat sommige slaperigheid kunnen veroorzaken. De behandelende arts zal op basis van de ernst het juiste type, dosering en frequentie te bepalen. Bij 1 patiënt op 4 met chronische urticaria zijn antihistaminica niet voldoende. In zulke gevallen kan de dermatoloog een bijkomend geneesmiddel voorschrijven en dat in combinatie met het antihistaminicum.

 

Orale cortisone:

Voor bijzonder sterke aanvallen van urticaria kunnen orale cortisones worden voorgeschreven, voor een heel korte periode (niet langer dan 10 dagen).  Herhaald en/of langdurig gebruik van cortisones wordt sterk afgeraden omdat ernstige bijwerkingen kunnen optreden.

Montelukast

Indien antihistaminica niet voldoende verlichting geven, kunnen er eventueel anti-leukotriënen (montelukast) worden voorgeschreven. De werkzaamheid hiervan is niet altijd zeker.

Ciclosporine

In ernstige gevallen kan een immunosuppressief geneesmiddel, cyclosporine, overwogen worden. Dit kan alleen onder strikte medische opvolging van een arts, die de voordelen van het geneesmiddel afweegt tegen de nadelen.

Omalizumab

Omalizumab is een relatief nieuwe behandeling voor de chronische spontane vorm van urticaria.  Het werkt door het blokkeren van een stof, de zogenaamde immuunglobuline-E (IgE), die een rol speelt in het ziekteproces van urticaria.

 

Ondersteunende verzorging:

Bij jeuk kan een lauwe douche verkoeling geven, draag indien mogelijk los zittende luchtige kleding.

Vaak helpt het om de jeuk te temperen door een coldcream te gebruiken. Vraag hiervoor advies aan uw dermatoloog. Andere tips tegen jeuk? Mail ons je suggesties:!

 

Ontspanning!

fietsen yoga

 

Stress kan vaak een belangrijke rol spelen bij urticaria. Ons immuunsysteem wordt immers extra geprikkeld door onze stresshormonen. Ontspanning is sowieso voor iedereen van belang.  Ontspanning heeft immers een zeer positieve invloed op het geestelijk welzijn en ons recuperatievermogen. Belangrijk voor ieder van ons, maar vooral voor mensen met urticaria.

Ook sociaal contact met vrienden en familie kan ontspannend en ondersteunend werken. Vaak kan een halfuurtje tijd voor jezelf al een groot verschil maken. Geestelijke ontspanning leidt letterlijk ook tot lichamelijke ontspanning.

 

Neem tijd om je te ontspannen en ga op zoek naar activiteiten die voor jou ontspannend zijn;

Fietsen of wandelen in de natuur

Naar je favoriete muziek luisteren of muziek spelen.

Sport beoefenen.

Yoga, Tai Chi, Mindfullness.